ZELFBEELD, ZELFVERTROUWEN EN ZELFRESPECT

Zelfbeeld

Het begint bij jouw zelfbeeld. Het beeld dat jij van jezelf hebt, kan realistisch zijn of vertroebeld door ervaringen in jouw leven. Hoe jonger je bent en hoe minder je mee gemaakt hebt aan (negatieve) ervaringen, hoe fijner en realistischer jouw zelfbeeld kan zijn.

 

Zelfvertrouwen

Het klinkt misschien raar, maar vertrouwen in jezelf is eigenlijk alleen een idee of gedachte in je hoofd. Het is jouw (realistische) voorspelling van alles wat jij denkt nodig te hebben, om een situatie te doorstaan.

Zelfvertrouwen geeft je:

  • de basis om open en in balans in het leven te staan.
  • de kans met anderen op gelijkwaardig niveau te zijn en te leven
  • de mogelijkheid om jezelf te durven ontwikkelen en stappen voorwaarts te doen
  • de ruimte om onbaatzuchtig te geven aan én te ontvangen van anderen

 

Zelfrespect

Zelfrespect ontstaat wanneer jouw keuzes en gedrag overeenstemmen met je waarden. Als jouw keuzes en/of gedrag niet passen in jouw waarden dan vermindert je zelfrespect. Je voelt jezelf als het ware schuldig, omdat je niet aan jouw waarden voldoet. Het is dus de opdracht aan jezelf om te onderzoeken wat jouw waarden zijn. En volgens die waarden te handelen en te kiezen.

 

Als je jezelf respecteert, kun je er ook naar handelen:imag0576

  • je neemt jezelf serieus en kent jouw waarden in het leven
  • Je kan daardoor goed voor je zelf zorgen
  • je kunt voor jou de beste keuzes maken
  • je bent authentiek in je relaties met anderen

 

Zelfrespect, Zelfvertrouwen en Zelfbeeld zijn drie verschillende dingen die heel veel met elkaar te maken hebben.

Als jouw zelfbeeld niet realistisch is, dan klopt jouw idee of gedachte om een situatie aan te kunnen (jouw zelfvertrouwen) niet. Je krijgt in situaties dan een negatieve of traumatische ervaring en je kan als dit vaker gebeurt in een spiraal omlaag terecht komen. Je stelt telkens je zelfbeeld bij en daarbij ook de voor jouw realistische voorspellingen wanneer iets zou moeten lukken. In het allerdiepste geval heb je een heel laag zelfbeeld van iemand die niets kan. Daardoor stel jij jouw voorspellingen zo laag in dat je eigenlijk denkt dat je geen enkele situatie aan kan.

Jouw waarden in het leven blijven meestal wel dezelfde. Jouw gedrag en de keuzes die je maakt door jouw verminderde zelfbeeld wijken dan sterk af van de waardes die jij aan jouw leven toekent. Jouw zelfrespect vermindert hierdoor steeds weer en meer.

 

logo-site-met-tekst

Coaching met paarden  bij  Eigenweis Coaching kan jou ondersteunen om op zoek te gaan naar wat jouw waarden zijn in het leven. Hoe en of jouw keuzes en handelingen daarop aansluiten. Je leert voelen en gaat experimenteren met de stappen die je kunt zetten om de juiste keuzes te maken en handelingen te doen. Je krijgt Zelfrespect. Jouw zelfbeeld en zelfvertrouwen zullen hierdop gaan aansluiten. Je zult de driehoek Zelfbeeld, Zelfvertrouwen en Zelfrespect zelf in balans brengen en daarna beter in balans kunnen houden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *