SCHEIDEN EN EMOTIONEEL REGIE NEMEN

Mijn man begeleidt al jaren mensen met hun scheiding. Hij helpt hen -samen-  het scheidingsproces te doorlopen van begin tot aan de uitspraak bij de rechter. Op dat moment een van de belangrijkste kruispunten van hun leven. De emotionele aspecten worden in deze trajecten niet diepgaand meegenomen. De emoties van de partners zorgen er soms wel voor dat het proces tijdelijk stokt. Hieruit is mijn specialisme ontstaan om individuele coaching tijdens of direct na een scheidingsproces aan te bieden aan volwassenen en vooral aan de kinderen. De coaching is een aanvulling om tijdens of na het scheiding een emotioneler stabiel proces en daarna een sterkere startpositie te geven.

 

Scheiding 

Een scheiding is voor zowel partners als de kinderen een stressvolle en intense periode. De emoties starten al voordat de woorden zijn uitgesproken en eindigen niet nadat de scheiding een juridisch feit is.

Door deze emoties straal je bepaalde energie uit en weerspiegelt jouw gedrag vaak jouw gevoelens. Dit heeft ook weerslag op de mensen in jouw omgeving. Jouw gezin, jouw (ex) partner,  jouw familie en kennissen krijgen hier mee te maken.  Zeker voor je kinderen, waar de scheiding ook persoonlijk (emotionele) gevolgen voor heeft, komt deze energie in deze kwetsbare periode extra hard aan.

Vaak wordt tijdens een scheidingsperiode niet gedacht aan een coachingstraject. Jullie hebben andere zaken aan het hoofd, staan op een kruispunt in jullie leven en zijn nog niet altijd toe aan inzicht in- en tijd voor jezelf. Tijd besteden aan je persoonlijke ontwikkeling lijkt niet te passen in deze periode van je leven.

 

Hoe helpt coaching jou tijdens de scheidingsperiode?

Investeren in coaching kan een waardevolle ondersteuning zijn in deze periode van je leven. Door het leren regie te nemen over je emoties en door te leren je emoties los te koppelen van je gedrag, straal je andere energie uit. Jij hebt hier direct profijt van: Op deze manier blijf je uit de neerwaartse spiraal waarin jouw gevoel je gedrag voedt; je gedrag een weerslag krijgt vanuit je omgeving;  en jouw emoties door deze reacties extra bevestigd worden. Coaching kan je helpen jouw aandeel in een vechtscheiding, die op deze manier snel zou kunnen ontstaan, te stoppen.

 

Hoe helpt coaching jouw kinderen tijdens jouw scheidingsperiode?

Kinderen zijn op drie manieren emotioneel betrokken bij jullie scheiding:

In eerste instantie hebben zij hun eigen emoties van verdriet, boosheid en onzekerheid tijdens jullie scheidingsperiode.
Daarnaast zullen zij loyaal willen zijn aan beide ouders en kunnen zij zich in een knellende emotionele spagaat voelen.
Als (een van) de ouders zichzelf emotioneel niet onder controle (heeft) hebben, drukt dit vanuit een gevoel van onmacht ook extra op hun eigen emoties.

Kinderen kunnen zich bij de paarden in een veilige omgeving uiten en ontdekken hoe ze zelf om kunnen gaan met deze emoties en wat ze bij jullie moeten laten. Ze kunnen ervaren wat ze kunnen zeggen of doen om zich emotioneel staande te houden tijdens en na jullie scheidingsproces. In deze periode kunnen je kinderen ook via forums zoals Villa Pinedo veel inzicht, steun en herkenning ontvangen.

 

logo-site-met-tekstEigenweis Coaching helpt jou en je kinderen om te ontdekken dat je een keuze hebt welk gedrag je inzet tijdens de emotionele periode van de scheiding. Het werkt ervaringsgericht via de feedback van de paarden door te voelen wat ander gedrag met jou en je omgeving doet. Je kunt in een veilige omgeving experimenteren met de paarden en de ervaringen direct toepassen in jouw leven. Coaching tijdens de scheiding zorgt ervoor dat je het scheidingsproces emotioneel stabieler doormaakt. Daarnaast kun je de periode daarna sneller met meer ruimte voor zelfontwikkeling tegemoet treden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *