ROUW, VERLIES EN AFSCHEID

Iedereen krijgt in zijn leven op een bepaald moment te maken met verlies en rouw. Dit zijn ervaringen die je persoonlijk doormaakt, er zijn geen lessen op school die je voorbereiden en je leren hoe je om moet gaan met verlies en afscheid nemen. Het hoeft niet altijd te gaan om verliezen van een dierbare in je leven. Ook afscheid van een levensfase, moeite voelen met het starten van een nieuwe fase zoals bij het verwerken van een scheiding, kun je als een rouwperiode zien. Rouw en verlies heeft voor iedereen een grote impact. Het is vooral voor kinderen heftig om de emoties in hun dagelijks leven een plek te geven als de volwassenen in hun omgeving (tijdelijk) niet voor een voldoende emotioneel stabiele omgeving kunnen zorgen.

Rouwfases

Er zijn een aantal verschillende fases in het  rouwproces die de meeste mensen doormaken.

  • ontkenning als een afweermechanisme, omdat de waarheid te ondraaglijk lijkt. Het helpt je om geheel of gedeeltelijk te ontkennen op dat moment.
  • boosheid als een verdedigingsmechanisme om je verdriet aan te kunnen: Je leidt jezelf af van het voelen van je verdriet.
  • Vechtlust zetten veel mensen ook in als verwerking. Door zichzelf doelen te stellen of zichzelf grote (sport)prestaties op te dragen. Vechten geeft je kracht om door te zetten, te relativeren en om af te leiden van het harde verdriet.
  • depressie komt soms als je ervaart dat ontkenning, boosheid of vechtlust niet helpt. Het wordt vaak veroorzaakt door de machteloosheid die je als rouwende voelt: er is niets, maar dan ook niets, wat jij aan het gebeurde kunt veranderen.
  • aanvaarding volgt als het jou lukt om het verlies een plek te geven in je leven. Hoeveel verdriet en pijn je als ook hebt, er komt een dag dat je in deze fase terecht komt. Dit betekent níet dat je iemand of iets dan niet meer mist of dat je probeert om te vergeten. Het betekent wél dat je probeert om je leven in te richten zonder de geliefde of het gemiste om je heen.

 

Rouw is persoonlijk

De fases ontstaan allemaal ter bescherming van jouzelf (binnen je zelfverdedigingsmechanismen) en hebben daardoor eigenlijk een positieve achtergrond. Pas op het moment dat een van de fases jou gaat belemmeren in plaats van beschermen, kan jouw zelfverdedigingsmechanisme zich tegen je keren.

Niet voor iedereen duren de periodes even lang of voelen even heftig. En hoewel deze fases vaak in bovenstaande volgorde worden weergegeven, hoeft het niet zo te zijn dat jij deze volgorde volgt. Denk dus niet dat je abnormaal bent, wanneer je merkt dat deze volgorde niet voor jou geldt. Rouw is te allen tijde een persoonlijk proces.

Rouw en rituelen

Na een overlijden of gemis pas je jezelf aan -zij het met vallen en opstaan- als het goed is aan de nieuwe werkelijkheid: het leven zonder de overledene of het gemiste om je heen. Blijft het overlijden of missen jaar na jaar op de voorgrond staan, dan is dat een teken dat het rouwproces niet of niet goed verloopt. Dit kan zich uiten door het ontwikkelen van allerlei lichamelijke klachten en/of een depressie, maar hulpverleners zien ook wel gebeuren dat mensen structureel weigeren om het overlijden of verlies onder ogen te zien. Door middel van allerlei rituelen houden zij het “leven” of “aanwezig zijn” van de gestorvene of de gemiste in stand, bijvoorbeeld door diens kamer jaar na jaar intact te laten, de tafel nog steeds te dekken voor hem/haar of visite te verbieden plaats te nemen in de stoel. Zeker wanneer een dierbare zeer plotseling is overleden (bijvoorbeeld door een ongeval of misdrijf) kan het voor nabestaanden heel moeilijk zijn om de werkelijkheid te aanvaarden. Professionele hulp is in dit geval vaak nodig en kan de sleutel zijn tot jouw toekomst. Door een coachtraject met paarden aan te gaan, stap je in een warme kudde die voor jou zorgt en jou begeleidt tijdens jouw rouwproces. Paarden oordelen niet over het verloop van jouw verwerkingsproces, ze kunnen je door hun feedback en contact wel helpen om pijn en verdriet onder ogen te zien. Door ervaringsgericht te leren kan je samen met de paarden ontdekken wat jouw manier is om stappen voorwaarts te zetten.

Rouw en genieten

Wat vaak voorkomt tijdens de rouwperiode is het schuldgevoel of je wel mag genieten of blij zijn. Het maakt het moeilijk om de stap te zetten om de laatste fase van aanvaarding af te maken. Coachen met paarden kan je helpen te voelen waar je staat en wat voor jou goed voelt. In een veilige omgeving kun je de rouwfases doorlopen en via de feedback van de paarden kun je ervaren wat goed voelt. Natuurlijk kijken we ook hoe je het geleerde daarna mee kunt nemen in jouw leven waarin ook genieten een plaats mag hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *