HET “HEVT” IN HANDEN

 

              H erkennen    

              E rkennen

              V erkennen

              T oepassen

 

 

HEVT : de vier fases in het coachingstraject : 

 

Herkennen

Je start met het herkennen van je eigen levensthema’s, gedrag, patronen, overtuigingen, belemmeringen of een andere coachvraag die bij je speelt. Dit gebeurt doordat de pony’s reageren op jouw energie en gedrag en daarmee heel snel signalen afgeven die jij herkent uit jouw dagelijks leven. Sommige mensen noemen het “spiegelen”van het paard.

 

Erkennen

Stap twee is de acceptatie van je inzichten: Deze fase is de confrontatie waar het kwartje valt en dat kost soms tijd en soms voel je het verdriet. Met meer inzicht en zachtheid voor jezelf kom in deze fase verder. De pony’s helpen je hier bij door hun geduld en toenadering. Voor kinderen is het moeilijk zelfstandig naar deze fase te komen. Dan erken ik als coach voor hun mee. Soms krijg je samen met ons en soms pas als je weer thuis bent de rust om te snappen wat je precies doet, waar je zoveel last van hebt in het dagelijks leven. Daarna kunnen we samen met de pony’s gaan puzzelen wat de oplossing kan zijn.

 

Verkennen

Ook hier blijft de pony je helpen in ervaringsgericht leren. Dit is de experimenteerfase waarin je gaat ontdekken hoe je anders met je probleem om kunt gaan, hoe je anders kunt reageren en wat de reactie daarop van “de ander is”. Wat werkt beter, hoe voelt het of kan het toch anders? Alle mogelijkheden ontdekken de pony’s graag samen met je doordat ze reageren op jouw oplossingen en laten voelen of je op de goede weg bent of nog iets kan veranderen.

 

Toepassen

Daarna kun je oefenen met wat je geleerd hebt. Met de pony kun je bijvoorbeeld spellen en oefeningen herhalen. Dan ga je inprenten om toe te kunnen passen in je dagelijks leven. Je neemt de pony’s en wat ze je geleerd hebben als het ware mee naar huis. Deze fase bestaat uit leerervaringen met positieve bekrachtiging en de tijdsduur mag helemaal afhankelijk van jou leerpad zijn.

 

Coachen met paarden heeft te maken met inzicht krijgen, ervaringsgericht leren, maar ook met regie nemen. Het is een traject met stappen om het HEVT in handen te nemen.