EEN NIEUWE START: OPRUIMEN

In het begin van het jaar hebben we het vaak over een nieuwe start.

Je kunt starten met opruimen!

 

Wij mensen houden van een bepaalde orde en structuur. Om orde te houden, moet je af en toe opruimen. Je kunt anders last krijgen van stress, drempels voelen om in actie te komen of vastlopen. Opruimen werkt op veel meer niveaus dan alleen je kamer, je kast of het bureau.  En opruimen op één niveau werkt ook door op andere niveaus.

We hebben als persoon vaak ook een bepaalde mate van chaos nodig. Anders wordt ons leven een sleur. Voor iedereen kan de  balans hierin wel verschillend zijn. Als je je bewust bent welke balans  goed voor je is, kun je hier rekening mee houden met je opruimacties.

We zijn het meest bekend met opruimen van je omgeving: Je ruimt je kast op. Of je huis. Dat geeft een lekker en letterlijk ruimtelijk gevoel. Je schept orde in wat eerst chaos was. Dat hoort onder Extern opruimen:

Extern opruimen

Extern opruimen geeft een mens rust. En controle. Dat laatste kan een valkuil zijn, maar dat hoeft zeker niet. Extern opruimen is heel erg verbonden met intern opruimen. Bedenk je maar eens dat heel veel rommel in huis bijvoorbeeld behoorlijk invloed kan hebben op je mentale staat en emotie. Dus lees zeker nog even verder.

 

Je omgeving opruimen

Je omgeving fysiek opruimen gaat over dingen. Je keuken, je huis, je kast, je bureau. Je spullen gestructureerd opbergen. Voor sommige mensen is dat best moeilijk. Je herkent misschien wel je acties van spullen oppakken en ergens anders weer neerleggen zonder het gevoel te hebben dat je daadwerkelijk opgeruimd hebt. Er zijn verschillende methodes op internet te vinden over opruimen bv het Japanse KonMari . De gedachte is simpel: hou alleen de spullen waar je blij van wordt, geef alles een vaste plek in huis en leg iets altijd terug op de plaats waar het hoort. Er zijn ook methodes die uitgaan van balans: voor elke nieuw ding dat je krijgt/koopt, doe/geef je een oud weg. Zo ben je heel bewust van het ontstaan van rommel of de noodzaak ervan in je leven en houd je je omgeving opgeruimd.

 

Jouw plek opruimen

Met ‘jouw plek opruimen’ bedoelen we jouw figuurlijke plek. Om deze plek op te ruimen kun je zaken onderzoeken zoals: neem jij jouw plek in de wereld in? Is het de plek die het beste bij jou past? Je kunt je bijvoorbeeld afvragen: de werkplek waar ik nu ben, is dat de plek waar ik moet zijn? Of: past de plaats (stad/dorp/huis) waar ik woon bij mij? Ben ik hier op mijn plek? Klopt de inrichting van mijn huis? Natuurlijk zijn dit “luxe-vragen” als je ze zo direct stelt. Niet iedereen heeft keuze om alles direct te wijzigen. Je plek opruimen betekent dan ook vooral dat je erover na durft te denken, bewust wordt, van de plek die jij mag innemen. Daarna kan je plannen maken om dat wat wel realiseerbaar is in werking te zetten.

 

Sociaal opruimen

Sociaal opruimen gaat vooral om mensen die niet meer passen bij de manier waarop jij in je leven staat, een andere prioriteit in je sociaal leven geven. Soms om er echt afscheid van te nemen of er van los te komen als ze niet goed (meer) voor je zijn. Meestal geldt: hoe langer je iemand kent en hoe verder jullie contact teruggaat in leeftijd, hoe lastiger om contact te minderen of zelfs helemaal te verbreken. Sociaal opruimen is soms nodig om ruimte te maken om emotioneel of spiritueel te kunnen opruimen en verder ontwikkelen. Wat sociaal opruimen voor jou betekent, kun je samen met een coach onderzoeken. Vaak gaan er andere opruimacties mee gepaard zoals het opruimen van je figuurlijke plek (‘waar mag ik zijn in deze wereld’) of het Intern opruimen bv van je overtuigingen zoals ‘het is niet gepast’.

 

Intern opruimen

Intern opruimen gaat meer over ‘in jezelf opruimen’ . Bijvoorbeeld drempels die je opwerpt, overtuigingen waar je jezelf mee blokkeert, iets wat ervoor zorgt dat jij niet lekker in je vel zit of wat maakt dat je niet verder komt. Als je al intern opruimer bent, herken je wel dat Intern opruimen je ruimte en energie geeft. Dan voel je je fit en energiek.

Ik noem een aantal soorten Intern opruimen:

 

Lichamelijk of fysiek opruimen

Als je lichamelijk opruimt geef je aandacht aan je lichaam. Je richt je leven zo in dat je een gezond lijf krijgt en houdt.  Daardoor zorg je onder andere dat afvalstoffen gemakkelijk je lichaam kunnen verlaten. Bijvoorbeeld door gezond eten, voldoende bewegen, aandacht voor persoonlijke verzorging, seks en andere vormen van aanraking zoals massage. Mindfulness en yoga zijn inmiddels erg bekend. Steeds meer mensen zijn bewust van suikers of andere ’te veels’ in voeding. Daardoor wordt detoxen steeds bekender. Kijk bijvoorbeeld eens op de site van Leonie Scheutjens . Zij organiseert meerdere malen per jaar detox midweken of maakt een individueel voedingsplan voor je wat kan helpen in bij je opruiming.

Voor wie? Als bewegen, sporten en gezonde voeding een natuurlijk onderdeel van jouw leven is, ben jij al een fysiek opruimer. Is het jezelf futloos voelen, geen goede bloeddoorstroming hebben, vaak moe of somber zijn, te zwaar zijn of fysieke of chronische klachten hebben, voor jou herkenbaar? Start dan als eerste met fysiek opruimen.

 

Emotioneel opruimen

Emotioneel opgeruimd zijn, betekent dat je op een gezonde en volwassen manier met je emoties om kunt gaan. Je vecht er niet tegen, stopt ze niet weg of laat je niet door je emoties leiden. Emoties kunnen weggeruimd worden of een gezonde plek in je leven krijgen. In beide gevallen kun je van emotioneel opruimen spreken. Mindfulness, compassietraining, yoga en meditatie zijn bekende manieren om onder meer met emoties om te gaan. Ook in de natuur verblijven of sporten kan een goede uitlaatklep zijn. Over je emoties praten kan al heel veel helpen in het opruimen. Soms is het fijn om een professional zoals bijvoorbeeld een coach in te schakelen. Je leert je boze, verdrietige, angstige of andere gevoelens (h)erkennen. Je verkent de mogelijkheden om hier mee om te gaan en je  leert oplossingen toe te passen. Je leert accepteren dat meestal emoties wel aanwezig blijven, maar je geef ze een plek waar ze mogen zijn en je leert je gedrag los te koppelen van je emoties. Lees hier iets over de stappen bij de methode ‘het HEVT in handen nemen’ die ik gebruik samen met de paarden.

Voor wie? Je ziet niet zo snel dat  je last hebt van je emoties. Als je emotioneel niet opgeruimd bent, heb je er vaak geen idee van dat het nou juist emoties zijn die jouw dwars zitten, die horen immers bij jou? Ook vaak hebben mensen juist geleerd om hun emoties te onderdrukken. Waar herken je dan toch aan dat je zou kunnen starten met emotioneel opruimen? Perfectionisme; melancholische/sombere neigingen; piekeren; verantwoordelijkheid te serieus nemen; overgewicht; eetproblemen; gevoelig zijn voor verslavingen kun je herkennen als emotie uitlaatkleppen of bedekkers.

 

Mentaal opruimen

Mentaal opruimen betekent dat er rust in je hoofd komt en dat je de gedachten opruimt die jou te veel bezighouden en tegenhouden. Je maakt keuzes om teveel prikkels van buitenaf te begrenzen, zoekt de rust op die je in je hoofd nodig hebt. Je herkent en weet om te gaan met de gedachten die jou belemmeren je leven te leiden dat je het allerliefste leidt. Overtuigingen opruimen kost meestal wat meer moeite, omdat we ze soms sinds onze vroege jeugd al hebben. Het hangt vaak samen met emotioneel opruimen. De 3 G’s: Je Gedachten, je bijbehorende (vaak al ingesleten) Gevoelens/(emoties) en je  hierop aangeleerd Gedrag, houden je in de tang.  Hoe je kunt uitbreken uit deze lus, kun je heel effectief onderzoeken in een coachtraject met paarden. Je kijkt naar wat jou belemmert, de paarden leren je het herkennen in allerlei gedrag en ze helpen je met het praktisch anders aanpakken. Door de actie-reactie met de paarden ervaar je, voel je, meteen verandering bij ander gedrag. Ons beloningssysteem (‘wat een fijn gevoel is dit’) zorgt er daarna voor dat dat wat je ervaart ook beter beklijft dan alleen inzicht hebbende coachtrajecten.

Voor wie? Als je je in een van de volgende opsomming herkent, kan mentaal opruimen je eerste start zijn: veel piekeren, in rondjes draaiende gedachten, belemmeringen voelen bij nieuwe uitdagingen, negatieve gedachten hebben als: ‘Ik kan dat niet’, ‘Ik ben niet goed genoeg’, ‘Ik doe wel heel stoer, maar ze moesten eens weten…’, ‘Ik moet nu echt eerst …, anders kan ik niet …’, ‘wie zit er nou op mij te wachten’, ‘ik mag niet … ’.

 

Spiritueel opruimen

Spiritueel opruimen klinkt voor sommige zweverig. Toch hoeft deze opruimactie je niet af te schrikken: Voor de meer nuchteren onder ons betekent het dat je dingen op de juiste plek, met de juiste prioriteit in je leven opbergt, waardoor ruimte ontstaat in jouzelf om te kijken naar jouw talenten en kwaliteiten. In  de coachtrajecten met de paarden kun je dit heel fijn onderzoeken zonder ‘verheven’ bezig te zijn via Voice Dialoque.

Voor de meer spirituele mensen kan het ook gaan over het afblokken van negatieve energieën. Als er iemand in jouw nabijheid boos is, kan dit jouw emotie, gevoel of gedrag beïnvloeden. Daar hebben we allemaal in meer of mindere mate wel last van. Als er iets heftigs in de wereld gebeurt, heeft dat effect op ons. Spiritueel opruimen wil zeggen dat je een manier hebt gevonden om je af te schermen voor deze negatieve energieën, ontwikkelingen of gebeurtenissen. Dat je een manier hebt waardoor het niet je gezondheid, gemoedsrust of balans te veel beïnvloedt.

 

Ik wens je veel inspiratie om op te ruimen in je leven. Veel succes met je eerste stap.

 

Heb je nog vragen hoe coachen met paarden je kan helpen met opruimen? Neem gerust contact met me op via email.