Kinder- en Jongeren Coaching

imag0574  imag0617 

 

Als kinderen of jongere voel je soms niet prettig “niet lekker in je vel”. Als dit te lang blijft duren (bijvoorbeeld langer dan een maand) kan het fijn zijn hier wat hulp voor te vragen. Soms weet je niet wat er is of waarom je zo reageert zoals je doet. Soms kun je de problemen niet vertellen (of durf je het niet) en vaak lijkt het dan ook te moeilijk om zelf je antwoorden of oplossingen te zoeken.

Dit kan te maken hebben met jouw wereld die op dit moment onveilig voelt. Je kunt niet zo goed voor jezelf opkomen of je doet dat juist zó stevig dat je daarmee anderen afschrikt. Je kan je daardoor zomaar alleen voelen staan. Misschien zijn er veranderingen waar je het moeilijk mee hebt. Bijvoorbeeld een nieuwe school of verhuizing. Maar ook kan de scheiding van je ouders, je pubertijd of pestgedrag jou een heel vervelend of verdrietig gevoel geven. Soms is dat te veel om mee om gaan, voel je dat je daardoor helemaal op slot zit en niet wilt praten. Of misschien denk je wel dat je er niets meer aan kunt doen.

Hoe werkt Coachen met paarden?

Coachen met paarden en pony’s kan je helpen. Hierdoor kun je voor jezelf duidelijk krijgen waarom je niet lekker in je vel zit. De paarden helpen je ook met het zoeken van een oplossing die goed voelt voor jou. Je doet dat door samen met de paarden kleine opdrachten te doen. Je zult er versteld van staan hoeveel je misschien herkent in de pony’s en wat je van ze kan leren als je gaat kijken hoe je het anders kan gaan doen.

Contact met leeftijdsgenoten die hetzelfde mee maken, kan je ook helpen.  Hiervoor kun je bijvoorbeeld een sociaal emotionele vaardigheidstraining (sova) volgen in een klein groepje samen met de paarden. Ook is het fijn om met lotgenoten en de paarden te ontdekken hoe jouw gevoel en rol in of na de scheiding van je ouders kan verbeteren. De paarden kunnen jullie helpen om weer happy en met plezier verder kunnen.

Je kunt bij een scheiding misschien ook steun vinden via internet bij Villa Pinedo en bij pestgedrag bij Stichting Aandacht voor Pesten . Hulp vragen is niet gek of raar en er zijn echt meer kinderen en jongeren die je voor gingen.

 

  imag0588imag0480  imag0603

Voor je ouders:

De coachingsmethodes die worden gebruikt zijn altijd afgestemd op de leeftijd en ontwikkelingsfase die bij  je kind of jong-volwassene past.

Het paard kan de veilige derde persoon zijn, waar de problemen aan getoond kunnen worden. Samen met de paarden kan geëxperimenteerd worden welke oplossingen het best passen, hoe zelfvertrouwen en zelfrespect voelen en hoe met “de ander” gecommuniceerd kan worden.

In de spel- en doe opdrachten spelen de paarden dus een grote rol. Het paard geeft direct terugkoppeling van emoties en gedrag. Bij het experimenteren met oplossingen samen met het paard krijgt het kind veilige reacties van de “derde”. Natuurlijk komt daarbij de transfer naar het dagelijks leven ook aan bod.

Eigenweis Coaching geeft geen psychologische of therapeutische behandelingen, wij werken indien gewenst wel samen met doorverwijzende instanties om een behandeltraject samen met de paarden te ondersteunen. Via Equine assisted coachsessies ga ik op zoek naar de intrinsieke vraag van het kind en naar datgene waar het paard mee kan helpen.

Via het coachen met de paarden kan je kind:

  • zich vrij uiten dankzij de emotioneel veilige omgeving die ontstaat door de ervaringsgerichte aanpak en het contact met het paard
  • leren om binnen zijn of haar vermogens op een bij je kind passende manier om te gaan met wat er op zijn of haar pad komt
  • sociale zelfredzaamheid verder ontwikkelen
  • door de leerervaringen en positieve bekrachtiging IK-sterkte ontwikkelen en ontdekken waar hij of zij goed in is

 

Voor meer informatie neem gerust contact op met mij.