Waarom paarden?

Het paard is een sociaal dier en is zeer gevoelig voor onze energieën en de kleinste non-verbale signalen in contact met ons. Ze reageert direct op (veranderingen in) signalen, energieën, lichaamstaal of andere inbreng van ons.

Het paard is een prooidier. Daardoor reageert het paard mindful in het hier en nu. Er is een steeds veranderende focus op de omgeving. Is “de verandering” of “het gevaar” geweken, dan is de focus meteen weer ontspannen gericht op grazen of dat waar ze mee bezig was. Daardoor reageert het paard heel natuurlijk en vol energie telkens opnieuw op een andere situatie en kunnen we dus in de coachsessie gebruik maken van herhalingen, zonder het paard te belasten.

Het paard is ook een kuddedier. Ze is continu bezig om in het welzijn van het grotere geheel (de kudde) te acteren en reageren. Als wij met het paard als coachpartner gaan coachen, vormen wij direct met het paard een nieuwe kudde. Zij zal alles in het werk stellen om het grotere geheel te dienen.  Deze emotionele veiligheid voel je als coachee dan ook heel direct.

 

 

 

Door deze eigenschappen geeft het paard -dat vergevingsgezind en oordeelloos reageert in het hier en nu-  je telkens opnieuw direct feedback. Je kunt experimenteren met veranderingen in gedrag, non-verbale signalen, lichaamstaal of houding en meteen voelen wat de veranderingen voor jouzelf en “de ander” opleveren.

 

Tijdens het coachen met paarden wordt niet op het paard gezeten, met als uitzondering als bij kinderen het contact met het paard de ultieme toevoeging kan zijn op hun lichaamsbewustzijn. Voor mij schept dat de beste voorwaarde om onze coachpartner het paard met respect en in gelijkwaardigheid behandelen.